Met pijn in ons hart moesten we wederom aanschouwen hoe België er niet in slaagde zich te kwalificeren voor een groot voetbaltoernooi. Om die pijn wat te verzachten trekken we naar het online front in Pro Evolution Soccer 2010 om te tonen hoe de Belgen mits goed beleid er wél in kunnen slagen om zelfs van de groten te winnen.

Voor we van start gaan prutsen we eerst wat aan de tactieken. Mijn inziens kan ik met een 4-2-3-1 het beste uit de Rode Duivels halen. Weet dat België al een tijdje niet meer geüpdatet is geweest en spelers als Vertonghen en Lukaku geen optie zijn. Jammer, wetende dat Lukaku en Vertonghen wel respectievelijk bij Anderlecht en Ajax kunnen opgesteld worden en beter zijn dan hun equivalenten. Stijn Stijnen heeft er virtueel wel nog zin in en krijgt de voorkeur op Bailly en Proto

Klik om te vergroten

Now let's kick some online ass !!!

Roemenië werd van meet af aan gedomineerd door België. De wedstrijd was nog maar begonnen of Witsel werkte al een zelf voorbereide kans af. Mutu & co hielden nog een tijdje stand, met zelfs een terugspeelbal/schot van Kompany die voor de Roemeense gelijkmaker zorgde, maar konden uiteindelijk een uitstekend spelende Mirallas en De Sutter niet afstoppen.

Engeland begon direct te combineren en Walcott dribbelde zich een weg naar doel en miste niet. België was niet onder de indruk en prikte tegen via Dembélé na een mooie run van Filip Daems. Fellaini knalde kort daarna de bal keihard tegen de paal. België bleef de controle behouden en bekroonde zijn uitstekende prestatie op het einde met een knappe kopbal van De Sutter.
Na afwachtend voetbal kwam Felipe Melo plotseling alleen te staan voor Stijnen. Melo lepelde de bal over Stijnen en België mocht beginnen met een achterstand. Vanaf dan nam België het heft in eigen handen en besloot het Braziliaans doel te bestormen. Na een carambole duwt De Sutter de bal binnen. België laat Brazilië geen moment in de wedstrijd komen, maar komt zelf niet meer aan scoren toe. Verlengingen. De Rode Duivels komen het best uit de kleedkamer en de in bloedvorm verkerende De Sutter knalt de rebound van Mirallas binnen. Brazilië beseft dat het nu of nooit is en zet alles op de aanval. Telkens via de rechterkant wordt er aangevallen, maar Swerts en Stijnen spelen de partij van hun leven. Tot nog toe de beste prestatie van onze Duivels.
Opnieuw kwam België vroeg op achterstand. Via een corner kopte Luis Fabiano binnen. Een kwartier erna kopte hij de bal opnieuw voorbij een kansloos Stijnen. Sonck bracht terug hoop voor de Belgen na een prachtige run van Mirallas. Maar België bleek minder efficiënt te zijn dan Brazilië. Luis Fabiano knalde de bal een tiental minuten voor tijd snoeihard in de rechterhoek, genoeg voor een zuivere hattrick.
Turkije kwam nauwelijks in het spel. Ze wisten geen raad met Fellaini, die elk duel won en daarbovenop zijn kansen afwerkte in de eerste helft. Het geluk stond niet aan de zijde van de Belgen. Zowat de helft van de doelpogingen belandde op de lat. Gelukkig kon Turkije geen vuist meer maken in de tweede helft.
De eerste helft was slaapverwekkend met maar enkele kansjes van beide kanten. In de tweede helft heeft Brazilië doping genomen in de kleedkamers, want het speelde de resterende 45 minuten aan een verschroeiende tempo. Iets na het uur zorgde Kaká voor de doodsteek. Brazilië bleef voortrazen en komt via Pato 2-0 voor. Fellaini zorgde kort voor tijd nog voor de aansluitingstreffer, maar een tweede goal blijft uit.

België boezemt de tegenstanders blijkbaar veel angst in, want opnieuw krijg ik Brazilië voorgeschoteld. Deze keer een ander België. De mooiste goal komt op naam van Gabi Mudingayi te staan. Na een afgedwongen corner van Hazard komt de bal in zijn voeten terecht. Van op 20 meter knalt hij in één tijd de bal in de rechterbenedenhoek. Met een individuele actie gooit Pato roet in het eten, maar in de tweede helft gaat België door op zijn elan en komt het terug op voorsprong via Dembélé.

Een demonstratie in efficiëntie van beide partijen. Bijna elke kans wordt succesvol afgewerkt. België komt heel vlug op voorsprong via Sonck, maar moet dat uit handen geven na een mooie combinatie van de Turken. In de tweede helft zorgde opnieuw Sonck voor de voorsprong. Fellaini dikte nog aan. Maar toen besloot Turkije nog eens naar voren te stormen. In een dolle vijf minuten komen de Turken langszij. Vijf minuten voor het einde kwam België in extase wanneer Defour alleen voor Rüstü kwam en koelbloedig afwerkte.

Met een zes op acht, waarvan enkel verloren van Brazilië, toont België dat het nog lang niet afgeschreven is. Hoe onze Rode Duivels het online nog verder doen komt u volgende week te weten!